Szakembereink

Nemzetközi képesítéssel rendelkező erdőfürdő-vezetők Magyarországon

Ismerj meg bennünket!

Erdőterápiás szakemberek
Györffy Éva erdőfürdő-vezető és erdőterápiás szakember (Nádúr Centre for Integrative Forest Therapy)

A nevem Györffy Éva, holisztikus egészségfejlesztő mentorként életminőséget javító programokat vezetek, eszköztáramban a hatha jóga, női jóga, hormonjóga, erdőfürdő és erdőterápia (japán shinrin-yoku, azaz sinrin joku módszer), zen légzés és meditáció, valamint a szomatodráma szerepelnek. Emellett mentes-vegán étkezési tanácsadóként és szakácsként elvonulások, táborok szervezői és családok számára ételt készítek.

Kiemelt szakmai érdeklődési területeim között a civilizációs ártalmak (pl. stressz, hormonegyensúly, elhízás és ülőmunka), a daganatos megbetegedések és a pozitív testkép, testkapcsolat szerepelnek.

A hozzám fordulók valamennyien egy jobb, minőségibb életet szeretnének élni, és ennek érdekében tesznek is a mindennapjaikban: egészségmegőrző és tudatos táplálkozással, mozgással, környezettudatos életvitellel, önismereti munkával és a mélyebb spirituális megérítést segítő gyakorlatokkal.

Erdőfürdő-vezető képesítésemet Magyarországon az elsők között szereztem meg a nemzetközileg elismert Nádúr Integratív Erdőterápiás Központnál, és hazánk első általuk képzett erdőterapeutája vagyok, valamint a Nádúr Centre for Integrative Forest Therapy első hazai erdőfürdő-vezető képzésének szervezője és oktatója.

Szívügyem az erdőfürdő meghonosítása Magyarországon, életcélomnak és feladatomnak pedig a folyamatos életminőség javulást tekintem, amely túlmutat az igények és vágyak öncélú kielégítésén, és egy globális, a természetvilág lényeinek kölcsönös függőségét is figyelembe vevő szemléletmódot feltételez.

Elérhetőségeim:

email: eva.bach@erdofurdo.life website: erdofurdo.life

Sztankó Kata erdőfürdő-vezető és erdőterápiás szakember (Nádúr Integratív Erdőterápiás Központ)

Sztankó Kata vagyok, szeretném neked feltárni világomat és megmutatni benne az erdőfürdők helyét és szerepét. Ehhez szeretettel hívom segítségül az én Tisztás.OM.

A Tiszás.OM az a hely, ahol a kerengő, irányvesztett, kereső lélek megpihenhet. Fényes és jó levegőjű. Ezen a tisztáson várom azokat az embereket, akik tisztánlátást keresnek, akiknek támogatásra van szükségük, mert az életükben éppen változásra van szükségük. Azokat is kitárt jelenléttel várom, akiknek megnyugvásra, feltöltődésre, elmélyült pihenésre és csendre van szükségük. Ezt mind megadja számunkra az erdő, a fák és a természet.

Erdőfürdő-vezetőként én magam is saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mekkora kincs a csend, hogy mekkora ajándék úgy tényleg igazán tisztán meghallani az erdő neszeit, szeles napokon látni a fák koronájának felborzoltságát, vagy épp falevelekkel kergetőzni. Budapesten nevelkedtem, gyerekként inkább hobbi természetjárók voltunk csak – autóztunk, szendvicseztünk, beszélgettünk. A természettel való mély kapcsolódásomat a Pilisbe költözésünk indította útjára. Klotildligeten élek és napról napra egyre több kincsre lelek az erdőben. Hiszem, hogy saját erdő és természet tapasztalásaim mind lehetőségek arra, hogy másokat is támogatni tudjak ezek megélésében.

Eredeti szakmám fordító-tolmács. Ennek lényegisége pedig végig kíséri életem minden szakaszát. Világokat kötök össze. Fordítóként kultúrák között segítettem megértést hozni. Integrál szemléletű coachként a klienseimet változásuk, mély transzformációjuk útján kísérem és támogatom. Azt a biztonságos teret teremtem és tartom, ahol bármivé válhatsz. Mentálhigiénés segítőként tisztában vagyok azzal, hogy minden megoldás és lehetőség ott van benned, az én feladatom az, hogy kísérjelek és kereteket tartsak az utadon. Azon az úton, ahol magadtól-magadig érsz el.

Erdőfürdő-vezetőként immár az emberi és természeti világokat kötöm össze. Kapcsolódási lehetőségeket teremtek egyéni vagy csoportos programjaimon. Hiszem, hogy minden emberben megvan ez a kapcsolódási igény és vágy, hogy végre együtt és benne foglalva létezzen a természetben.

Az erdőfürdők csodálatos lehetőségek arra, hogy találkozz, úgy igazán mélyen találkozz, az erdőséggel. Kinyílik az érzékelésed arra, hogy meglásd az ottani fákat, növényeket, köveket vagy épp a fák törzsén éldegélő mohákat. Megérzed az avar illatát, mélyen beszippantod a földből eső után kiáradó illatanyagokat, a szemed a ködben rejtett kincsekre bukkan és nyáron jóleső mosollyal sétálsz mezítláb az erdő puha szőnyegén. Ez számomra mind jelen van az erdőfürdőimen.

A természethez visszakapcsolódva tisztánlátások érkezhetnek az életünkbe. Ahogy képessé válunk lelassulni, úgy egyre inkább kiélesednek finom érzékeléseink. Amint ezeket elkezdjük napi szinten gyakorolni és élni, úgy egyre többször merünk majd hagyatkozni belső megérzéseinkre, intuíciónkra. Ez számomra az igazán megtisztelő elhívás.

Coach-facilitátor-tréneri hátteremből adódóan vágyom azt, hogy egy olyan közösséget tudjak a tisztásOM-ra hívni, akik számára a kapcsolódás önmagukkal és embertársaikkal mélyről fakadó. Azokat is hívom a tisztásOM-ra, akik alázattal és mély tisztelettel vannak minden élő és létező felé: legyenek ezek fák, az évszakokkal megújuló természeti jelenségek, a természet csodálatos öngondoskodó rendszerei. Hiszem, hogy tudunk együtt – együttműködve, küldetésünkben kiteljesedve egy igazi földi paradicsomban élni ezen a csodás bolygón.

Elérhetőségeim:

email: info@erdotisztasom.com website: www.erdotisztasom.com 

Urbányi Ági erdőfürdő-vezető, erdőterápiás szakember (ANFT - Association of Nature and Forest Therapy)

Urbányi Ágnes vagyok, eredeti hivatásom szerint tanár. A tanításban mindig a tanulás hatékony módjait kerestem, így jutottam el a mozgáshoz és az érzékeléshez, mint a tanulás alapvető eszközeihez. Az érzékek ápolását már pályám kezdetén is fontosnak éreztem. Így lettem fejlesztőtanár. 

Mindig megérintettek a tanulni vágyó lelkek, akik a világra nyitott ősbizalommal várták tőlem a segítséget. Kísérésük értő figyelemmel, a velük való foglalkozás életem részévé vált. A tanítás számomra nem csak a tudás puszta átadása, hanem kreatív alkotó folyamat is lett. Ezen alkotás során megismertem tanítványaim belső világát, így segíteni tudtam őket önmaguk megismerésében, hogy azután maguk tudják alakítani személyiségüket, életüket.  Eszközként a művészeti tevékenységet használtam. Így lettem művészetterapeuta. 

Utamon végigkísért a természethez való kapcsolódás. Ez a kötődés meghatározó gyermekkori élményeimen alapszik. A színek, illatok, ízek kavalkádja akkori kertünk rejtekén az érzékek varázslatos birodalmát jelentette számomra. Az Erdőfürdőzések alkalmával gyermekkori élményeimet élem újra. Élvezem a jelenlét magával ragadó pillanatát. Hazatalálok. Így lettem erdőfürdő vezető. Képzésemet az ANFT szervezésében végeztem.

Érdeklődésem középpontjában a külső és belső egyensúly megteremtése áll. Fontosnak tartom a holisztikus emberképet, a test, a lélek és a szellem egységét. Az Erdőfürdő számomra egy hatékony módja egységünk és teljességünk megélésének, valamint önfejlődési folyamataink támogatásának. 

Elérhetőségeim:

E-mail: uagi.art@gmail.com

Valkó Zsuzsi erdőfürdő-vezető és erdőterápiás szakember (ANFT - Association of Nature and Forest Therapy)

Valkó Zsuzsi vagyok, segítő szakember. Több mint 10 évet dolgoztam tanárként, 2019 óta vezetem az Erdőfürdőzés programjait Budapesten és környékén. 

Az élet különös alakulása, hogy épp a saját depresszióm vitt a természet felé. Korábban 4 országban éltem, minden nap tartogatott valami izgalmasat, imádtam a szakmám. Amikor megszületett a kisfiam, hirtelen bezárult körülöttem minden. Leginkább egyedül voltam vele, 0-24-es szolgálatban, egészen 2 éves koráig. Kibékíthetetlenül nagy volt a különbség a korábbi életformám és az anyasággal járó szolgálat között. A kisgyerekes szülői  lét jutottatott el a kiégés, majd a krónikus depresszió állapotáig. Ebben a helyzetben mentem el az első erdőfürdőzésre.

Amikor először találkoztam az erdőfürdővel, az első kérdésem – ahogy talán neked is – a következő volt: mégis miért ahhoz vezető meg szervezett séta hogy kimenjek a természetbe? Mi sem egyszerűbb ennél, fogom magam és sétálok egyet. 

A válaszok amiket az erdőfürdőzés alatt kaptam nagyon mélyre vezettek. Kiderült hogy nem is találkoztam az erdővel igazán. A program kerete, ritmusa, csendje, gyakorlatai és közösségi ereje megtanították meglátni az erdő életközösségét és megmutatták hogyan tudok elmerülni és összekapcsolódni vele. Megtapasztaltam hogyan hangol rá az erdőterápia vezető a környezetre ahol vagyunk. Hogyan nyitja ki a kaput ezekre az élményekre, mekkora segítséget nyújt abban hogy zsigerileg kapcsolódjunk az erdőkhöz, mezőkhöz és annak minden lakójához és mennyire jó ha valaki megtart ebben.

A séták alatt támogatást, békét és elfogadást kaptam az erdőtől. Van akinek a gyásszal segít megbirkózni, van aki a gyermeki játékot éli át újra. Van akit elakadásokon segít át, máskor meg kisimít, feltölt. Mindenkinek mást ad, éppen azt amire az adott élethelyzetében szüksége van. Elsősorban teret ad a valódi kapcsolódás lehetőségére: a természettel, önmagunkkal és a körülöttünk lévő társainkkal. Pontosan azzal tölt fel, amiből épp a legnagyobb hiányunk van.

Az Erdőfürdőzéssel azokat a városi embereknek szeretném támogatni, akik élethelyzetükből adódóan nagy nyomás alatt vannak (kisgyererekeket nevelők, versenyszférában dolgozók, karrierváltó útkeresők). Szeretném megmutatni nekik hogy létezik egy hatékony, számukra is hozzáférhető természetes stresszoldó megoldás, amelyhez bármikor fordulhatnak ha kiegyensúlyozottabb mindennapokra vágynak. A programon bárki részt vehet (idősek, mozgáskorlátozottak és túlsúlyosak egyaránt), mivel nem kötött fizikai erőnléthez. 

Ismerem a kiégést. Tudom milyen stresszesnek lenni, ezért kezdtem el foglalkozni a területtel.  Az erdőfürdő megoldás a stressz természetes kezelésére, nyugalmunk és belső egyensúlyunk megtalálására.

Amikor rám talált ez a módszer; még nem volt olyan magyarországi képzés vagy erdőfürdő vezető, akitől tanulhattam volna erről. Szlovéniáig utaztam az Association of Nature and Forest Therapy 8 napos képzésére, amelyet egy fél éves gyakornoki program követett. A szervezetet Amos Clifford alapította meg, aki elsők között tanulmányozta az erdőfürdőzés módszerét Japánban és honosította meg a nyugati társadalomban. A magyar erdőfürdő vezetők között egyedül én tanultam tőle személyesen.A náluk tanult erdőfürdő vezetők kiváló szakemberek, akik képesek összekötni az embereket a természettel úgy, hogy azok valódi, partneri viszonyba kerüljenek egymással. 

Részt vettem a Vadon elsősegély nyújtó (WAFA) képzésen is, hogy ha bármi történik veled az erdőben, arra mindig higgadtan és szakszerűen tudjak reagálni.

Szeretném összekötni az embereket a természettel úgy, hogy közösséget éljenek meg. Amikor erdőfürdőzünk, nemcsak élvezzük az erdő nyugalmát és a táj szépségét. Kapcsolatot építünk a természettel. Amivel kapcsolatunk van, amit igazán ismerünk, az fontosabb számunkra, kevésbé bántjuk, mint azt, ami idegen. Így szívből, saját indíttatásból kezdesz el törődni a környezeteddel. Minden egyes erdőfürdőzést azzal a reménnyel indítok, hogy egy pici magot hagyok hátra a résztvevők körében, amelyből idővel elindul valami. Először talán csak azt veszed észre, hogy minden fa különböző színű, saját árnyalata van. Majd azt, hogy egy fa is közösségben él és érző lény. Majd talán azt, hogy mi történik velük a saját utcádban. S egy nap elkezdesz kijárni hozzájuk és locsolod, gondozod, véded őket. A környezetvédelem így nem egy külső, fenyegető, lelkiismeretedet hasogató dolog többé, hanem egy szeretetkapcsolat eredménye. Valami, ami neked fontos. 

Elérhetőségeim:

A programok részleteiről (árak, események stb.) további információk találhatók a www.erdofurdozes.com weboldalon és facebook oldalon. Tarts velem és merülj el a természetben!

Erdőfürdő-vezetők
Berczik Ágnes erdőfürdő-vezető (Forest Therapy Institute)

Természetszerető családba születtem, volt szerencsém gyermekkorom nagy részét gyönyörű környezetben, a vidéket járva eltölteni. Innen egyenes út vezetett a biológus szakmáig, ahol a gyógynövényekre szakosodtam. Bio-logosz, azaz az élet tudománya, amit tanultam, azonban rájöttem, hogy én valóban mindezt nem tudományosan vizsgálni szeretném, hanem megélni, szervesen eggyé válni a természettel.

Ezt az érzést leginkább a lovakkal való kapcsolat, és a tereplovaglások adták meg. Hosszú időn át foglalkoztam lovasoktatással, lovastúrák vezetésével. Munkám során sok emberrel találkoztam és beszélgettem. Azt vettem észre, hogy a mai emberek életéből sokszor teljesen hiányzik a természettel való élő kapcsolat. Sokan vágynak rá, hogy megismerjék az őket körülvevő természetes környezetet, de ehhez segítségre, szakmai vezetésre van szükségük. A legtöbb emberben él a vágy a természetes gyógymódok, egyszerű egészségmegőrzési módszerek megismerésére és úgy éreztem, hogy én ezen keresztül tudnám legjobban segíteni őket a természettel való kapcsolat megtalálásában, elmélyítésében. Így lettem természetgyógyász, fitoterapeuta (gyógynövény-terapeuta).

Fontosnak tartom, hogy a gyógynövényeket ne csak tüneti kezelésre használjuk, hanem keressük meg a bajok okát, forrását és ott oldjuk a feszültséget. A mai ember „bajai” ugyanis döntő többségében stressz alapú problémák. Ezért is szerettem bele annyira az erdőfürdő módszertanába. Nagyon finom módszerrel oldja a stresszt, és vezeti vissza az embert a természetbe. Az eddigi életutam alapján úgy éreztem, hogy ebben jó lehetek, és van mondanivalóm az embereknek arról, hogy hogyan és miként lehet a belső a természetkapcsolatunkat erősíteni. 

A jelenlegi palettán szerepelnek gyógynövényismereti- és gyűjtőtúrák, kertlátogatás, erdőfürdők és aktívabban átmozgató hosszabb távú túrák is. Túráimat leginkább a Bükkben és az Aggtelei-karszton vezetem. Tervezem, hogy a lovakkal való kapcsolódást is beemelem a lehetőségek közé. Életmód táborainkban több nap alatt lehetőség van elmélyülni és a vidék adta valamennyi lehetőséget kipróbálni. Ehhez a helyszínt a festői szépségű Gömörszőlős biztosítja. (További infó: https://galagonyaprogram.hu)

Berecz Ági (Forest Therapy Hub)

Berecz Ági vagyok, környezeti nevelő, erdőfürdő vezető és ökoterápiás szemléletű önismereti mentor. Szakmai utam a pécsi Öko Kuckó környezetvédelmi oktatóterem létrehozásával indult 2004-ben, ahol gyerekekkel foglalkoztam. Több évig dolgoztam ifjúsági trénerként fiatalokkal, ökológiai témájú programokon. Angliában élve találkoztam először pszichológiailag megalapozott ökológiai csoportmunkákkal, mint a “The Work That Reconnects” és a “Carbon Conservations” majd a hazai Öko Körök program trénere lettem. 2012-ben, barátokkal és kollégákkal megalapítottuk a Pandora Mélyökológiai Egyesületet, amely az ökológiai tudatosság belső, emberi, önismereti dimenziójával foglalkozik. Az egyesület keretében többek között a “Mother Nature – Anyatermészet” projektet vezettem, melyben a természetben való tanulásra épülő “Anya Útja” önismereti csoportot dolgoztuk ki és tartjuk anyáknak jelenleg is. Pszichológiai tanulmányaim után 2020-ban ökoterápiát kezdtem tanulni a brit Tariki Trust képzésén, emellett idén szerzek nemzetközi erdőfürdő vezető végzettséget.

Nap mint nap tapasztalom, hogy csakis akkor lehetünk jól, ha a Természethez visszakapcsolódunk. Az erdőfürdő számomra az eszköz, amellyel a saját közérzetén is javítva bárki ráléphet erre az útra. Ha pedig hagyjuk, hogy a Természet gyógyítson minket, akkor talán meghalljuk a Föld hangját amellyel kéri, mi is gyógyítsuk őt. Így erdőfürdőimen az ökológiai tudatosság is szerepet kap. Szeretettel látlak a Pilisben (Budapestről a 840-es busszal lehet érkezni, tömegközlekedéssel érkezőknek kedvezmény jár a részvételi díjból!)

Elérhetőségeim:

email: info@agiberecz.com website: agiberecz.com 

Pásztor Krisztina erdőfürdő-vezető (Forest Therapy Institute/Hub)

15 évvel ezelőtt egy zarándokútnak köszönhetően világossá vált a számomra, hogy a hivatásom egyik kulcsszava a természet. A másik a kapcsolat. A belső út, ami ezen a zarándoklaton kezdődött, és ami a mai napig tart, elképesztően gazdag élményekkel és sorsfordító felismerésekkel ajándékozott meg. Tanultam és tapasztalatot szereztem a permakultúrában, kertészkedésben, outdoor tapasztalati tanulásban, ökopszichlógiában, council-ban, a természet kínálta metaforák, tükör által támogatott önismereti folyamatokban, szertartásokban. Nagyon erős motiváció a számomra az a néhány pillanat, amikor megélhettem a természetben, ahogy az énem kitágul és magába foglalja az egész Földet, ahogy kapcsolatba kerülhettem az ökológiai énemmel, az egységélménnyel. Arra törekszem, hogy olyan teret, megtartó közeget és élményszerzési lehetőséget ajánljak csoportoknak és egyéneknek, amelynek során mindez megtörténhet.

Számomra az erdőfürdő egy csodálatosan egyszerű és mégis ezernyi lehetőséget tartalmazó folyamat. Egy út, amelynek során létrejöhet a találkozás. Az erdővel. A teljes életközösségével. Beleértve saját magunkat. És a találkozás során szép lassan kiteljesedünk. A fák, a madarak, a rovarok, a szél, a napsütés, a hangok már nem csak egy díszlet elemei, hanem az élet ugyanolyan megnyilvánulási formái, mint mi magunk. Az erdőfürdő egy jóllét gyakorlat. A jóllét legteljesebb értelmében, ami túlmutat a fizikai egészségünkön a teljesség felé.

Rendes Niki erdőfürdő-vezető (Forest Therapy Hub)

Rendes Niki vagyok, környezeti nevelő, erdőfürdő vezető, favizsgáló. 

Egyetemi tanulmányaimat biológus szakon végeztem, ökológia témában kutattam, majd Nyugat-Afrikában, Guineában éltem, ahol többek között terepi kutatásokban vettem részt. Az afrikai dzsungel, a trópusi fák, szavannák, a kultúra, az emberek, színek és illatok gyermekkori álmom és örök szerelmem, inspirációm. 

Itthon az elmúlt tíz évben legtöbb energiámat a környezeti és globális nevelésnek, társadalmi igazságosságot valamint fenntartható életmódot, önkéntes egyszerűség népszerűsítő projekteknek szenteltem.

Ehhez nélkülözhetetlennek tartom, hogy újra kapcsolódni tudjunk a természethez. Ez az oka annak, hogy favizsgálónak és erdőfürdő vezetőnek tanultam.

Fontosnak tartom, hogy időről időre tudatosítsuk magunkban: a természet részei vagyunk, a természet mi vagyunk. Egy-egy rácsodàlkozás, aha-élmény a természetben, megélni, hogy mennyire hasonlóan működünk màs élőlényekkel és milyen fontos a kapcsolat, lehet a kezdő lépés egy zöldebb életmód kialakítàsához. Eresszünk erős gyökereket, hogy legyen honnan táplálkozni a mai vilàgban, aktivistaként, egy zöld élet népszerűsítésében vagy csak egyszerűen motiváltnak maradni. Szerintem az ERDŐFÜRDŐ ehhez egy csodálatos módszer. 

Jelenleg számomra kedves témák, melyekkel találkozhattok sétáimon vagy az erdőfüdőkkel egybekötött workshopokon:  ökológiai összefüggések, élőlények közötti  – elsőre  gyakran láthatatlan – kapcsolatati háló, a fák testbeszéde,  ehető és gyógyító valamint festő növények, alkotás (nature art, szálas növényekből szakajtó készítés, természet kincs ékszerek, otthonunk biofílián alapuló természetes anyagokkal való díszítése  -vályogfestékkel, pimentekkel, növényi batik és ecoprint)…

Szeretettel várlak programjaimon!

Elérhetőségek:

e-mail: rendesniki@belsoerdo.org website: belsoerdo.org

 

Kapcsolódnál?

 

Ha üzennél...

E-mail címünk:
erdofurdomagyarorszag@gmail.com

 

 

Ha követnél bennünket...

 

 

Szakembereink

Itt találod a képzett magyar erdőfürdő-vezetők elérhetőségeit.